Näin toteutat lapsuudenunelmasi

Carnegie Mellon -yliopiston tietotekniikan professori Randy Pausch piti vuonna 2007 mukaansatempaavan puheen aiheesta ”Kuinka toteutat oikeasti lapsuudenunelmasi”. Pausch oli saanut tietää kuukautta aikaisemmin, että hänellä oli enää puolisen vuotta elinaikaa jäljellä. Tästä huolimatta professori ei vaikuttanut luennollaan masentuneelta.

Päin vastoin, luennon sanomana oli, kuinka elää loistava elämä.

Pausch kertoi luentonsa aikana, miten hän oli pystynyt elämänsä aikana toteuttamaan käytännössä kaikki lapsuutensa unelmat. Juju on kuitenkin siinä, että näet, millä tavoin unelmat ovat oikeasti toteutettavissa.

Randy Pauschin lapsuudenunelmana oli avaruusmatka. Avaruuteen asti hän ei päässyt, mutta NASA:n ohjelmassa Pausch pääsi kokeilemaan painottomuutta harjoituslentokoneessa. Hän halusi olla myös James T. Kirk. Sekään ei ihan onnistunut – mutta idolinsa, tähtilaivan kapteenia esittäneen William Shatnerin hän kyllä tapasi. Ja Pausch unelmoi työstä Disneyllä. Tässä tärppäsi: Pauschin uraa määrittikin pesti Disneyllä, josta hän ammensi paljon myös virtuaaliympäristöjä professorina kehittäessään.

Lapsuudenunelmamme kertovat meille valtavan paljon itsestämme. Olennaista on kuitenkin nähdä, mitä unelmien takaa oikeasti löytyy. Kun katsoin Pauschin luennon ensimmäistä kertaa runsas vuosi sitten, innostuin kirjoittamaan ylös omat lapsuuden unelmani. Olin häkeltynyt siitä, miten paljon ne kertoivat myöhemmistä elämänvalinnoistani. Samaten hämmästyin siitä, miten todennäköisiltä suurin osa unelmistani vaikutti – kunhan vain asetin ne samaan tapaan perspektiiviin kuten Pauschkin.

Unelmoin lapsena esimerkiksi konsertoinnista Lontoon Wembley-stadionilla. Stadioneille asti en ihan päässyt, mutta 2000-luvun taitteessa pääsin kyllä soittamaan monilla festivaalilavoilla ja jäähallikonserteissa ammattimuusikkona toimiessani. Samaten lapsuudenunelmiani olivat uuden keksiminen ja toisten auttaminen. Näitä pääsen puolestani toteuttamaan täysin rinnoin nykyisessä työssäni Filosofian Akatemialla. Jotkut unelmat odottavat vielä toteuttamistaan – mutta olen aivan varma siitä, että keksin kyllä, miten ne toteutetaan.

Kirjoita siis ylös, mistä unelmoit lapsena – ja mieti, miten voisit toteuttaa unelmasi elämäsi aikana. Lapsuudenunelmia ei välttämättä kannata tulkita aivan kirjaimellisesti. Mutta ne kertovat meille paljon enemmän itsestämme kuin uskommekaan.

Advertisements

2 thoughts on “Näin toteutat lapsuudenunelmasi

  1. Taas loistavaa tekstiä!Juuri tuossa taannoin mietin omia lapsuudenhaaveita. Halusin olla mm. naisasian ajaja (juuri näin kirjoitettua)Ranskassa!:)Nytpä onkin haasteena miettiä mitä tuo oikein voisi pitää sisällään…

  2. Päivitysilmoitus: Selvitä leikkihistoriasi | Upeaa työtä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s