Taas on se aika vuodesta kun pitäisi suunnata katseensa kesän töitä kohti, vaikka kevät on tuskin aluillaan. Kesätyöpaikkoja satelee tarjolle alati hurjempaa vauhtia ja opiskelijoiden aika kuluu tenttikirjojen pänttäämisen lisäksi hakemuksia päivitellessä.
Monet kesätyöpaikat ovat tätä naputellessani jo täyttyneet. Esimerkiksi media-alan töissä on tapana valita kesätyöntekijät jo tammikuussa. Vielä ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä monissa paikoissa hakuprosessi on vasta aluillaan.
Mistä kesätyötä kaipaavan täytyisi sitten lähteä liikenteeseen? Kokosin tähän joitakin vinkkejä työnhakurumban alkuvaiheeseen:
- Aloita kesätyönhaku aikaisin. Vaikka kesä tuntuisi kaukaiselta, sopivia paikkoja kannattaa tarkkailla heti vuoden alusta lähtien.
- Tee CV huolella. Samaa ansioluettelopohjaa voi hyödyntää monia paikkoja hakiessa. Lisää vinkkejä onnistuneen ansioluettelon tekemiseen täältä.
- Kun löydät kiinnostavan työpaikkailmoituksen, älä aikaile. Hakemus kannattaa lähettää mahdollisimman aikaisin, vaikka hakuaikaa näyttäisi olevan jäljellä vielä viikkokaupalla. Monet työnantajat eivät odota ilmoitetun ajan päättymiseen asti, nappaavat kiinnostavia kiinnostavia hakijoita haastateltavaksi heti, kun niitä löytyy.
- Lue valmiita hakemusesimerkkejä malliksi, mutta älä kopioi niitä. Muista, että sinun on erotuttava kymmenistä muista hakijoista. Kirjoita hakemus omalla tyylilläsi, korosta parhaita puoliasi ja ole rehellinen. Anna todellinen kuva persoonallisista kyvyistäsi. Älä väitä omaavasi sellaisia taitoja, kokemuksia tai ominaisuuksia, joita sinulla ei todellisuudessa ole.
- Ota rekrytointisivustoilla vierailu jokapäiväiseksi tavaksi. Näin mikään ilmoitus ei kiidä sinulta ohi.
- Heitä kaikki verkot vesille ja kerro myös tuttavillesi, että etsit töitä. Työpaikat löytyvät usein suhteiden ja verkostojen ansiosta. Voit kysellä avoimista työpaikoista vaikkapa sosiaalisessa mediassa, jos siltä tuntuu.