Työhakemuksella on ainoastaan yksi tehtävä: sen tarkoitus on tuoda sinulle kutsu työhaastatteluun. Sen vuoksi työhakemus on tärkeä vaihe työnhaussa.

Nykyään työhakemus jätetään usein verkossa. Verkossa työhakemus tehdään tyypillisesti täyttämällä verkkolomake, joka koostuu usein jopa kymmenestä eri alasivusta. Se tekee työhakemuksen rakentamisesta sekä aikaisempaa helpompaa että vaikeampaa.

Verkkohakemuksen plussat ja miinukset

Verkkohakemus helpottaa työhakemuksen tekemistä siinä mielessä, että verkkolomake pakottaa sinut muistamaan kaikki työhakemuksen kannalta olennaiset asiat.

Toisaalta verkkohakemuksen täyttäminen on usein tarpeettoman hankalaa. Tietoja kysellään joka yrityksessä hiukan eri tavalla, eikä etukäteen voi olla varma siitä, mitä kaikkea tietoa lomakkeen täyttämiseksi tarvitsee.

Muista täyttää verkkohakemuksen vapaat kentät

Usein käyttäjät jättävät täyttämättä verkkolomakkeen vapaat kentät — ne osat, jossa voisi vapaasti kertoa itsestään.

Se on suuri virhe, sillä juuri vapaamuotoinen oman itsensä ja persoonallisuutensa esiin tuominen on ratkaisevaa kun rekrytoinnista vastaava tekee valinnan monien kenties yhtä hyvien vaihtoehtojen välillä.

Silloin on tärkeää erottua muista, ja erottuminen tapahtuu parhaiten juuri vapaamuotoisten osien kautta.

Erottautumisen kannalta on tärkeää, että kirjoitat aina joka työpaikkalomakkeeseen uudenlaisen tekstin. Kokenut rekrytoija huomaa heti viestin, jonka olet kopioinut sanasta sanaan kenties kymmenille yrityksille.

Tee siis tekstistä sellainen, että rekrytoija ymmärtää sinun ajatelleen juuri hänen yritystään täyttäessäsi verkkolomaketta.

Sähköpostitse jätetty työhakemus antaa enemmän mahdollisuuksia

Toiset työnantajat haluavat työhakemukset sähköpostitse. Tämä on yleistä varsinkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Myös vapaamuotoinen hakemus kannattaa tehdä melko tiiviiksi. Sopiva työhakemuksen pituus lienee noin viisi-kuusi kappaletta.

Aloita työhakemus kertomalla, miksi haet juuri kyseistä työpaikkaa. Aloitus on hakemuksen tärkein osa, sillä sinun on jo ensimmäisellä virkkeellä saatava lukija kiinnostumaan työhakemuksestasi. Sinun on vakuutettava hänet siitä, että työhakemuksesi kannattaa lukea loppuun saakka.

Seuraavaksi kerro itsestäsi ja osaamisestasi. Tässä sinun kannattaa keskittyä ainoastaan siihen, miten osaamisesi, työkokemuksesi ja luonteesi sopivat juuri nyt hakemaasi työtehtävään.

Lopeta työhakemuksesi siihen, että korostat olevasi kiinnostunut keskustelemaan työpaikasta vielä henkilökohtaisesti ja odottavasi yhteydenottoa puhelimitse tai sähköpostitse.

Hakemus on hyvä lopettaa melko muodolliseen tervehdykseen, kuten ”Kunnioittaen” tai hiukan tuttavallisempaan ”Ystävällisin terveisin”.

Sähköpostitse lähettettävän työhakemuksen liitteenä lähetät vain ansioluettelon. Käytä joko Word- tai Pdf-muotoa riippuen rekrytoivan yrityksen mahdollisesta toiveesta.